Op deze pagina vind je tips hoe je voortaan cruelty-free* & vegan** cosmetica kan onderscheiden van de merken die niet dierproefvrij zijn of dierlijke bestanddelen bevatten. Toegegeven is het niet altijd simpel, omdat de termen vaak voor iedereen een andere betekenis hebben. Maar door af en toe wat opzoekwerk te verrichten en altijd kritisch te zijn, kom je al een heel eind. Hieronder help ik je graag op weg.

CRUELTY-FREE

Cruelty-Free Bloggers

Het eerste wat ik altijd doe om te weten of producten dierproefvrij & vegan zijn, is Cruelty-Free Kitty of Naoki raadplegen. Dit zijn twee bloggers die ik al enige tijd volg en beide zijn heel betrouwbare bronnen. Cruelty-free Kitty (Eng) is uitgegroeid tot een heus platform, waar je heel makkelijk kan zien of merken al dan niet testen en vegan zijn. En ook bij Naoki (Nl) vind je een hele uitgebreide lijst met vegan opties. Omdat deze een Nederlandse blog is, vind je hier veel merken die ook bij ons verkocht worden. Van Naoki weet ik dat de lijst bijna weekelijks geüpdate wordt, maar ook die van Cruelty-Free Kitty is heel up to date.

Naast deze blogs zijn er nog enkele die tot mijn favorieten behoren: Logical Harmony, My Beauty Bunny, Ethical Elephant & Phyrra.

The Leaping Bunny/Cruelty-Free International

Hoewel hét symbool van cruelty-free cosmetica ‘The Leaping Bunny’ is, moet je hiermee opletten. PETA zet merken op hun lijst die niet testen op dieren, maar controleert deze nadien niet meer. Dus wanneer merken nadien beslissen hun producten in China te verkopen of alsnog op dieren te testen, hebben zij wel het Leaping Bunny logo. Helemaal niet logisch dus. Een voorbeeld hiervan is Dove, dat zopas het cruelty-free logo kreeg ondanks het onderdeel van Unilever (testen nog steeds op dieren) uitmaakt én bovendien ook nog eens in China verkoopt. Wil je toch de lijst bekijken? Surf dan naar hun website Leaping Bunny, maar wees toch kritisch. Het kan ook zijn dat dierproefvrije merken géén Leaping Bunny logo hebben, aangezien ze voor dit officiële logo een bijdrage moeten betalen. En ook de cruelty-free lijst van Leaping Bunny rijkt verder dan alleen de merken op hun website.

Let ook op voor ‘fake symbolen’. Ik dacht altijd dat Batiste & Collab droogshampoo cruelty-free was vanwege een logo met konijn, maar dat is dus NIET zo.

Dit zijn de enige echte symbolen:

© Cruelty-free Kitty.

Made in China

In tegenstelling tot Europa zijn in China dierproeven bij wet verplicht. Dit wil echter niet zeggen dat wanneer er achteraan een product ‘Made in China’ staat, deze sowieso getest zijn op dieren. Een voorbeeld hiervan is NYX dat cruelty-free is. Andersom kan ook. (Ingewikkeld, I know.) Producten kunnen cruelty-free zijn, maar toch verkocht worden in landen waar dieproeven verplicht zijn. Voorbeeld hiervan: Caudalie & parfum van Marc Jacobs (Marc Jacobs Beauty wordt NIET meer in China verkocht en is dus wel cruelty-free). Volg je nog?

Apps

Tegenwoordig bestaan er zelfs apps waarmee je kan zien of producten al dan niet dierproefvrij zijn. Het enige nadeel vind ik dat het vooral om buitenlandse merken (verkocht buiten de EU) gaat. Maar toch kan het een hulpmiddel zijn, zeker wanneer je op reis bent in het buitenland. Bekijk de apps in de Play Store, maar wees ook hier kritisch.

VEGAN

Cruelty-Free vs. Vegan

Ook hier bestaan veel misverstanden rond. Het is niet omdat producten cruelty-free zijn dat ze vegan zijn en vice versa. Zo heb ik mij een paar weken geleden nog laten vangen omdat het ‘vegan’ logo op de verpakking stond. Deze handige tabel kan misschien wat duidelijkheid brengen:

Het enige echte Vegan symbool ziet er overigens zo uit:

Dit logo maakt deel uit van het internationaal erkende ‘Vegan Trademark’ van de Engelse Vegan Society. Toch moet je ook  hier mee opletten en kritisch zijn. Bedrijven kunnen dit logo namelijk kopen (er is dus geld mee gemoeid) en hoewel de producten geen dierlijke bestanddelen bevatten, kunnen ze nog wel getest zijn op dieren. En dan kan je dit onmogelijk vegan noemen. Voorbeelden hiervan: cosmetica van Unilever & Schwarzkopf/Henkel.

Wat ingrediënten betreft moet je goed opletten dat het product deze NIET bevat omdat ze bestaan uit dierlijke bestanddelen:

  • Glycerine
  • Karmijnzuur
  • Collageen
  • Bijenwas & honing
  • Lanoline
  • Glucosamine
  • Stearinezuur

Zo, dit zijn enkele dingen waarmee je rekening dient te houden. Ingewikkeld eh? Maar onthoud dat het allemaal voor een goed doel is. De dieren zullen je dankbaar zijn!

[Bronnen: Naoki & Ethical Elephant ]

 

*Voor mij betekent cruelty-free dat producten en ingrediënten (ook van derden) niet getest zijn op dieren én dat ze ook niet in landen waar dierproeven verplicht zijn verkocht worden.

** Voor mij & het merendeel veganisten betekent vegan dat de producten eveneens niet getest zijn op dieren.